do góry
  • Czas pracy: pn. 7.00-17.15, wt.-pt. 7.15-15.15
    Wydział Komunikacji Transportu - godziny obsługi klientów:
    pn. 7.15-16.00, wt.-pt. 7.15-14.00
  • ul. Wrzosowa 44
    25-211 Kielce

  • tel. 41 200 12 00, 41 200 12 08
    fax 41 200 12 10

HERB I FLAGA POWIATU KIELECKIEGO - pobierz
13 lutego
2020

Zdrowa dieta w szpitalu

 

Dużo świeżych warzyw oraz produktów zawierających błonnik i białko – tak można scharakteryzować jadłospis pacjentek Świętokrzyskiego Centrum Matki i Noworodka – Szpitala Specjalistycznego w Kielcach.   

Szpital przy ulicy Prostej w Kielcach przystąpił do rządowego, pilotażowego programu „Standard szpitalnego żywienia kobiet w ciąży i w okresie poporodowym – Dieta Mamy”. Według programu pacjentki na oddziałach ginekologiczno-położniczych jedzą pięć posiłków, o odpowiedniej kaloryczności dostosowanej do danego trymestru ciąży albo okresu karmienia piersią.

- W naszym szpitalu już przed wprowadzeniem programu pacjentki otrzymywały pięć posiłków dziennie, jednak nie we wszystkich lecznicach tak było, a w programie pilotażowym jest to standardem. Zmieniła się ich kaloryczność na poszczególnych etapach ciąży. Można powiedzieć, że dieta jest dostosowana do indywidualnych potrzeb ciężarnych i w okresie poporodowym – informuje Rafał Szpak, dyrektor Świętokrzyskiego Centrum Matki i Noworodka w Kielcach.

Jak mówią specjaliści, żywienie w ciąży jest bardzo ważne. - Sposób odżywiana matki ma wpływa na rozwój metaboliczny dziecka. Warto pamiętać, że dzięki odpowiedniej diecie możemy zmniejszyć ryzyko występowania chorób metabolicznych, np. cukrzycy typu II – tłumaczy Joanna Zajęcka, dietetyk odpowiedzialny za koordynację pilotażowego programu w szpitalu.

Kobiety w ciąży oraz mamy karmiące otrzymują posiłki, które składają się z produktów bogatych w błonnik i białko oraz ze świeżych warzyw i owoców. Przykładowy jadłospis dla pacjentki w III trymestrze ciąży zawiera: śniadanie - jogurt owocowy 150g, polędwica sopocka 40g, kawa mleczna 200ml, chleb razowy 100g, masło ekstra 15g, pomidor 50g; drugie śniadanie - sałatka "Samo zdrowie" 200g; obiad - sos potrawkowy 100g, jarzynka gotowana100g, pomidorowa z ryżem 400g, kasza jęczmienna 200g, kompot z owoców, filet z kurczaka gotowany 70g, brokuły z wody 100g; podwieczorek - kisiel 250 g, ciasto drożdżowe 40g, mandarynka 1szt.; kolację - twarożek z koperkiem 70g, herbata 200ml, chleb razowy 125g, masło ekstra 15g, pomidor 40g, dżem truskawkowy 25g, ogonówka parzona 20g, sałata 20 g.

 Kaloryczność w dietach pacjentek jest oparta na wytycznych Instytutu Żywności i Żywienia. - Kiedy przyszła mama przychodzi do szpitala w I trymestrze, bo jest potrzebna hospitalizacja, to ma odpowiednią podaż kaloryczną około 2000 kalorii, w II trymestrze podwyższamy o 360 kalorii, natomiast w III 475 kalorii więcej. Program obejmuje też mamy karmiące i w ich przypadku kaloryczność wynosi 2500. Posiłki po wprowadzeniu zmian są bardzo różnorodne, składają się z owoców, warzyw, sałatek. Dbamy o to, aby była odpowiednia podaż węglowodanów, białek i tłuszczy – dodaje dietetyk.

następna poprzednia powrót do listy aktualności

banery

poprzedni baner
  • 8nVSCtil4pM6HMklMjC-bTmgxsRzV6f0F5bCv2AF2V0

  • K5ZQ3VAdEFCGVKYFQL6OZTUYrnDrl7vik3oIYfqfePs

  • o3--1demdUwNiOppJv3rX7QcPsSVdEzIpMB1Ho_zVVc

  • yI1z8PyeQCh5nlL-LOWQxuWcFzDEzSbYkS_XNgF3ytk

  • LwYKnX-H73CTVtDrz7OltrLSz14sEplkgxNxVr7QCxY

  • 1JhkADsh7zKKxS3VaR0-BkGwe3xbFmjNqJI7P---w9g

  • qNofshjKytUj_NQSIdVAj7qgQ4e4B8gTtnxa8PsePoY

  • 1JGMrD2uLFOskOylpcG6RKPxJsuXEgy_n26Zo1YtJQQ

  • YTNRd29rQolLX3aqU9NSwlfRbTqEdy07wrdEyTrMDs4

  • gMpxILS2BeOT-MBM2oijEmMyKEfv7r7rnW1bTOiLmXk

  • XhWwPl6Y_FqrHeFQ3GOAScGh3HgqvKxaGY9UbyHi5mg

  • pZJKT-psS6dmlmIe9ytSsi2_z7jQjaJeTocdGCy3S2M

  • OZJdarc8WY0xXnHt2W10eWAhC5fYMuIHn3IfAqeYXAg

  • da8VUSqsfutzgZoZF7Z-rjQaUFXM_si1RnplhSaoVoo

  • er6G1Pe8I5Vt3Wxj36RS-wJK_cLHtZ-K164ELhlL8As

następny baner