Wielkanocne potrawy. Podpowiadamy sprawdzone przepisy

1 Kwietnia 2021

Przed nami święta Wielkanocne. By pomóc Państwu w trakcie przygotowań, przypominamy przepisy kulinarne na potrawy związane z Wielkanocą. żur

Receptury pochodzą z wielu odsłon Powiatowego Konkursu na Najsmaczniejszą Potrawę Powiatu Kieleckiego. W poniższym zestawieniu znajdą Państwo m.in. przepis na serowiec, który otrzymał wyróżnienie w pierwszej edycji Konkursu na Najsmaczniejszą Tradycyjną Potrawę Powiatu Kieleckiego w 2008 roku. Potrawę przygotowało Koło Gospodyń Wiejskich ze Wzdołu Rządowego.

Proponujemy również żur zarzucany jajami, chrzanicę wielkanocną babci, czy ciasto z dyni. Zachęcamy do wykorzystania przepisów i samodzielnego przygotowania potraw oraz życzymy smacznego!

 

BARSZCZ RAKOWSKI NA „ZACYNCE”

SKŁADNIKI

warzywa,

śmietana,

mięso,

kiełbasa, wędzonka lub grzyby,

sól i pieprz.

zacynka:

barszcz biały,

mąka żytnia razowa,

miód,

zioła.

WYKONANIE

Około 3-4 dni przed przystąpieniem do gotowania barszczu należy przygotować „zacynkę”. Ugotować wywar warzywny lub mięsny i dodać dobrze wykwaszoną „zacynke”. Można dodać kiełbasę, wędzonkę lub grzyby. Całość gotować kilka minut. Następnie doprawić solą, pieprzem, ziołami i śmietaną. Barszcz podawać z ziemniakami, chlebem bądź jajkiem ugotowanym na twardo. 

 

ŻUR ZARZUCANY JAJAMI

SKŁADNIKI

wywar z wędzonki,

serwatka z mleka,

½ l zakwasu (zakwas: mąka żytnia, płatki owsiane, woda, czosnek),

ziele angielskie, majeranek, czosnek, liść laurowy, sól,

kiełbasa,

jajka wyparzone.

WYKONANIE

Do gorącego wywaru z wędzonki i serwatki dodać roztarte przyprawy, umytą i pokrojona w plastry kiełbasę i dobrze ukwaszony i wymieszany żur. Zagotować wszystko, posolić do smaku. Na koniec wbić surowe jajka, zaczynając od zewnętrznej strony w kierunku środka (w zależności od proporcji można czynności z jajkami powtórzyć). Nie mieszać, aby jajka się nie rozpadły. Podawać z pieczywem.

 

CHRZANICA WIELKANOCNA BABCI

SKŁADNIKI

25 dag kiełbasy wędzonej lub pieczonej,

25 dag boczku gotowanego lub pieczonego,

25 dag wędzonki mięsnej,

25 dag kiełbasy szynkowej lub szynki,

6 łyżek chrzanu startego i sparzonego gorącą wodą z octem,

10 jajek ugotowanych,

1 szklanka wywaru lub wody,

sól i pieprz.

WYKONANIE

Wszystkie wędliny pokroić w kostkę. Dodać pokrojone na twardo ugotowane jajka. Wymieszać z chrzanem i przegotowanym wywarem lub woda, dodać przyprawy. Podawać z pieczywem
na pierwsze śniadanie wielkanocne.

 

KUĆMOK PO CIEKOCKU

SKŁADNIKI

3 kg ziemniaków

½ kg cebuli

½ kg boczku

3 łyżki mąki pszennej

3 jajka

sól i pieprz do smaku

sos:

½ kg świeżych grzybów lub 15-20 dag suszonych

1 cebula,

1 łyżka masła, 1 łyżka mąki,

sałatka z dyni

2 kg dyni,

1 kg czerwonej papryki,

1 kg marchwi,

1 kg cebuli.

 

zalewa:

1 szklanka octu 10%,

1 szklanka oleju,

1 szklanka cukru,

2 łyżki soli.

1 łyżka posiekanej zielonej pietruszki,

sól, pieprz do smaku.

WYKONANIE

Ziemniaki obrać i zetrzeć na tarce, odlać nadmiar wody, dodać mąkę, jajka, sól, pieprz, cebulę podsmażyć
z boczkiem i wszystko razem połączyć. Wyłożyć na wysmarowaną blachę i piec 1,5 godz. w temp. 180˚C.

Grzyby starannie umyć, pokroić w plastry, gotować 15 min z odrobiną soli, odcedzić, cebulę zeszklić na maśle, dodać grzyby, wlać ½ szklanki wody z gotowanych grzybów i jeszcze chwilę poddusić. Zrobić zawiesinę z mąki i ½ szklanki zimnej wody, dodać do grzybów,  zagotować, wsypać zieloną pietruszkę, doprawić solą i pieprzem. (Sos można też zrobić z suszonych grzybów).

Dynię, marchew, paprykę zetrzeć na tarce o grubych oczkach, cebulę pokroić w cienkie paski. Wszystko wymieszać, zalać zalewą, odstawić na 3 godziny. Nakładać do słoików i pasteryzować przez około
1 godzinę.

Upieczony kućmok kroimy w grube plastry, polewamy sosem grzybowym i podajemy z sałatką z dyni.

 

KUGIEL

SKŁADNIKI

2 kg ziemniaków,

4 cebule,

½ kg kiełbasy,

1 bułka pszenna,

15 g smalcu,

7 g bułki tartej,

15 g tłuszczu,

mleko, sól, pieprz.

WYKONANIE

Ziemniaki umyć, obrać i zetrzeć na tarce. Odcisnąć z wody. Cebulę pokroić w kostkę
i usmażyć na tłuszczu. Bułkę namoczyć w mleku, po czym wycisnąć. Wszystkie składniki połączyć, wymieszać i przyprawić solą i pieprzem. Kiełbasę pokroić i dodać do masy. Całosć wyłożyć do formy wysmarowanej tłuszczem i posypać bułką tartą. Piec 2 godziny
do zarumienienia. Podawać z surówką z białej i czerwonej kapusty oraz z ubitą kwaśną śmietaną.

 

CIASTO Z DYNI - ,,BANIOCEK”

SKŁADNIKI

4 jajka,

1 szklanka cukru,

1 ¼ szklanki oleju,

2 szklanki startej dyni,

2 ½ szklanki mąki,

1 łyżeczka proszku do pieczenia,

1 łyżeczka sody,

1 łyżeczka cynamonu,

10 dag orzechów i 10 dag rodzynek.

WYKONANIE

Jajka utrzeć z cukrem następnie po kolei dodawać poszczególne składniki - ciągle mieszając . Masę przełożyć do brytfanki wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułką.  Piec przez 1 godzinę w temperaturze 180o C.

 

WĄTROBIORZ DWORSKI 

SKŁADNIKI

1 kg ziemniaków,

1 kg wątróbki wołowej lub drobiowej,

2 jaja,

3 cebule,

olej, bułka tarta,

sól i pieprz.

WYKONANIE

Wątrobę pokroić w mała kawałki i usmażyć na oleju i zdjąć z patelni. Na tym samym oleju usmażyć cebulę pokrojona w kostkę. Ziemniaki obrać i ugotować. Ostudzone ziemniaki wraz z wątróbką i cebulą zmielić w maszynce. Dodać jajka, sól, pieprz do smaku
i dobrze wyrobić. Tak przygotowana masę wyłożyć do wysmarowanej i posypanej bułką tartą formy. Piec w średnio nagrzanym piekarniku około 45 minut. Można podawać na zimno i na ciepło.

 

SZCZUKOWSKI PRZYSMAK NA OSTRO

SKŁADNIKI

ciasto:

3 szklanki mąki,

3 łyżki oleju,

4 dag drożdży,

1 jajko,

szczypta soli,

1 szklanka mleka.

farsz:

1 ½ kg kapusty kiszonej,

1 kg kaszanki,

garść suszonych grzybów,

sól, pieprz, ostra papryka,

podsmażona cebula.

chłodnik:

4 średnie buraki,

2 marchewki,

mały por (część biała),

mały seler,

2 ogórki świeże,

2 jajka,

pęczek koperku.

WYKONANIE

Drożdże rozrobić w ciepłym mleku i dodać do pozostałych składników. Wyrobione ciasto, rozwałkować na cienki placek i kroić na plastry o szerokości 7 cm. Farsz zawinąć, skleić i pokroić na kawałki (według uznania). Wierzch smarować roztrzepanym jajkiem. Piec w temperaturze 180 °C przez 15-20 minut.

Kapustę ugotować i odcedzić. Przepuścić przez maszynkę z kaszanką i grzybami. Dodać podsmażoną cebulę, doprawić przyprawami.

Warzywa obrać, ugotować i odcedzić. Zmiksować ogórki i jajka, dodając wywaru. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Ozdobić śmietaną i koprem.

 

SEROWIEC

SKŁADNIKI

ciasto:

40 dag mąki,

1 szklanka cukru pudru,

2 jajka,

1 margaryna,

1 łyżka proszku do pieczenia.

masa:

1 kg sera,

1 kostka masła lub margaryny,

3 jajka,

1 budyń waniliowy lub śmietankowy,

1 ¼ szklanki mleka,

1 ½ szklanki cukru,

zapach rumowy.

WYKONANIE

Z powyższych składników zrobić kruche ciasto, podzielić na trzy części, rozwałkować i upiec trzy cienkie placki.

Zagotować masło z cukrem i przestudzić. Ser przekręcić przez maszynkę, dodać tłuszcz i jajka, następnie budyń rozpuszczony w mleku i gotować 20 minut, ciągle mieszając. Dodać zapach. Gorącą masą smarować upieczone placki. Udekorować rodzynkami i skórkami pomarańczy.

 

Wielkanocne potrawy. Podpowiadamy sprawdzone przepisy (1) Wielkanocne potrawy. Podpowiadamy sprawdzone przepisy (1)
9

Wielkanocne potrawy. Podpowiadamy sprawdzone przepisy

 

do góry
Zapraszamy na 17. Jarmark Świętokrzyski. 26 maja na Św. Krzyżu. Transport bezpłatny Nowy podział kompetencji w Zarządzie Powiatu Z uwagi na zmianę operatora telefonicznego mogą wystąpić problemy z uzyskaniem połączenia z filiami Wydziału Komunikacji i Transportu. Za utrudnienia przepraszamy. Do 19 maja można wysyłać zgłoszenia do II Powiatowego Przeglądu "Chwalcie łąki umajone" Telefony do Wydziału Komunikacji i Transportu Umów wizytę / Rejestracja pojazdów