do góry

  • Czas pracy: pn. - pt. 7.00 - 15.15
  • ul. Wrzosowa 44
    25-211 Kielce

  • tel. 41 200 12 00, 41 200 12 08
    fax 41 200 12 10

Umów wizytę / Rejestracja pojazdówTelefony do Wydziału Komunikacji i Transportu Jak się dostać do Starostwa Powiatowego w Kielcach?
05 grudnia
2019

Szkoliliśmy ze zdrowej żywności

 

Dla właścicieli gospodarstw agroturystycznych zorganizowaliśmy szkolenie z przygotowania zdrowych posiłków. Poruszano zagadnienia związane z formami wspierania i uatrakcyjniania gospodarstwa agroturystycznego.

Starostwo Powiatowe w Kielcach po raz kolejny zorganizowało szkolenie dla właścicieli gospodarstw agroturystycznych z terenu powiatu kieleckiego. Jego tematem była zdrowa żywność, jaką właściciele mogą serwować swoim gościom.

W szkoleniu, które odbyło się w Gospodarstwie Agroturystycznym „Nad wodą” U Doroty Michty w gminie Masłów wzięło udział 30 osób z jedenastu gmin.

Z uczestnikami spotkał się wicestarosta kielecki Tomasz Pleban. – Staramy się wspierać wszelką działalność naszych mieszkańców w powiecie kieleckim. Właściciele gospodarstw nie tylko przyciągają turystów, ale także promują atrakcje turystyczne. Samorząd powiatu zauważył ich potencjał, stąd stara się je wspierać – powiedział wicestarosta.

Jak wyjaśniła Beata Piotrowska – Wróbel, kierownik Referatu Referat Kultury, Sportu i Turystyki kieleckiego starostwa, szkolenie miało na celu zdobycie wiedzy na temat wprowadzania ciekawych rozwiązań do kuchni oraz przybliżenie idei zdrowego żywienia.

 – Na szkolenie zaprosiliśmy właścicieli gospodarstw, którzy chcieli poszerzyć swoją wiedzę i umiejętności ze sporządzania potraw - powiedziała.

Uczestnicy spotkania mogli wymienić się także spostrzeżeniami oraz doświadczeniami z prowadzenia gospodarstwa agroturystycznego. Ważną częścią spotkania była wymiana doświadczeń między jego uczestnikami.

Prelegentami byli: Elżbieta Kot, właściciel gospodarstwa agroturystycznego ,,Kuźnia” z gminy Raków, która opowiedziała o tym, jak ze zdrowej żywności przygotować zdrowe posiłki.

Z kolei Ryszard Szymczuch, właściciel gospodarstwa pasiecznego ,,Ryś” z gminy Masłów podpowiadał, jak samemu uzyskać miód.

O swojej pasji do żywienia i hodowli kóz oraz produktów kozich, które są ratunkiem dla alergików i diabetyków mówiła Agnieszka Kobryń, współwłaścicielka ,,Farmy Jaga” w Bogucicach Drugich.

Pani Agnieszka podzieliła się swymi doświadczeniami z początków swej działalności, omówiła problemy, z którymi musiała się zmierzyć tworząc agroturystykę. Opowiedziała o tym, jak stworzyć dobre, swojskie i ekologiczne jedzenie na miejscu. - Nasze kozy karmione są wyłącznie trawą, sianem i owsem. Nie dostają żadnych suplementów, ani granulatów. Są wolne od wszelkich chorób – opowiadała.

Te wysiłki się opłacają, bo sery z „Farmy Jaga” są doceniane nie tylko przez konsumentów, ale zdobywają nagrody w konkursach regionalnych i ogólnopolskich. Ostatnie trofeum to pierwsze miejsce w kategorii serów świeżych na VIII Ogólnopolskim Festiwalu Nieskończonych Form Mleka i Polskiego Wina.

W 2016 roku gospodarstwo pani Agnieszki uznane zostało za najlepsze gospodarstwo ekologiczne w województwie świętokrzyskim i jedno z najlepszych w kraju.

 

następna poprzednia powrót do listy aktualności

banery

poprzedni baner
  • 8nVSCtil4pM6HMklMjC-bTmgxsRzV6f0F5bCv2AF2V0

  • K5ZQ3VAdEFCGVKYFQL6OZTUYrnDrl7vik3oIYfqfePs

  • o3--1demdUwNiOppJv3rX7QcPsSVdEzIpMB1Ho_zVVc

  • yI1z8PyeQCh5nlL-LOWQxuWcFzDEzSbYkS_XNgF3ytk

  • LwYKnX-H73CTVtDrz7OltrLSz14sEplkgxNxVr7QCxY

  • 1JhkADsh7zKKxS3VaR0-BkGwe3xbFmjNqJI7P---w9g

  • qNofshjKytUj_NQSIdVAj7qgQ4e4B8gTtnxa8PsePoY

  • 1JGMrD2uLFOskOylpcG6RKPxJsuXEgy_n26Zo1YtJQQ

  • YTNRd29rQolLX3aqU9NSwlfRbTqEdy07wrdEyTrMDs4

  • gMpxILS2BeOT-MBM2oijEmMyKEfv7r7rnW1bTOiLmXk

  • XhWwPl6Y_FqrHeFQ3GOAScGh3HgqvKxaGY9UbyHi5mg

  • pZJKT-psS6dmlmIe9ytSsi2_z7jQjaJeTocdGCy3S2M

  • OZJdarc8WY0xXnHt2W10eWAhC5fYMuIHn3IfAqeYXAg

  • da8VUSqsfutzgZoZF7Z-rjQaUFXM_si1RnplhSaoVoo

  • er6G1Pe8I5Vt3Wxj36RS-wJK_cLHtZ-K164ELhlL8As

następny baner