do góry
  • Czas pracy: poniedziałek 7.00-17.15, wtorek-piątek 7.15-15.15
  • ul. Wrzosowa 44
    25-211 Kielce

  • tel. 41 200 12 00, 41 200 12 08
    fax 41 200 12 10

System Centralnej Ewidencji Pojazdów CEP wciąż nie działa poprawnie, niezależnie od Starostwa. O ustaniu tej awarii niezwłocznie poinformujemy.Nowy czas pracy Starostwa Powiatowego w Kielcach. W każdy poniedziałek urząd będzie czynny w godzinach od 7 do 17.15. Od wtorku do piątku od 7.15 do 15.15. HERB I FLAGA POWIATU KIELECKIEGO - pobierz
06 lipca
2017

Smaki powiatu w Rakowie

 

Smaczny przepis na udo z gęsi z kaszą jęczmienną od starosty kieleckiego Michała Godowskiego i szefa kuchni Best Western Grand Hotel w Kielcach - Rafała Korusa!

16 lipca na rynku w Rakowie Starostwo Powiatowe w Kielcach już po raz X organizuje Konkurs na Najsmaczniejszą Potrawę Powiatu Kieleckiego oraz po raz XIV Powiatowy Przegląd Kapel Ludowych.

Panowie wspaniale przygotowali kaszę, która w tym roku będzie głównym składnikiem dań na X Konkursie na Najsmaczniejszą Tradycyjną Potrawę Powiatu Kieleckiego. Co jeszcze zgotują nam kucharze z powiatu? Okaże się już 16 lipca. Będzie pysznie i pomysłowo. Zapraszamy!

 

 

- Konkurs odbywa się co roku i stał się już wspaniałą tradycją kulinarną naszego regionu, w którym biorą udział koła gospodyń wiejskich, zespoły obrzędowe, właściciele gospodarstw agroturystycznych oraz indywidualni mieszkańcy powiatu kieleckiego – mówi starosta kielecki, Michał Godowski. - Nasi kucharze będą gotować dania z wykorzystaniem kaszy, a w tym roku po raz pierwszy potrawy oceniać będzie Rafał Korus - szef kuchni Best Western Grand Hotel w Kielcach.

Warto dodać, iż po każdym konkursie, Starostwo Powiatowe w Kielcach wydaje broszurę zawierającą wszystkie przepisy, które zagościły na Konkursie.

Zmaganiom kulinarnym będzie towarzyszył Powiatowy Przegląd Kapel Ludowych, w skład których często wchodzą utalentowani i doświadczeni muzycy.

 

Proporcje dla 4 osób

  • 4 uda gęsie,
  • sól, pieprz czarny, majeranek, czosnek świeży do przyprawienia udek,
  • włoszczyzna: trzy marchewki, jeden seler, jedna pietruszka,
  • 0,5kg młodej kapusty,
  • 3 dag koperku, DO KAPUSTY
  • pół kostki masła,
  • kasza jęczmienna- 15dag,
  • 2 cebule,
  • 2dag grzybów suszonych,
  • 2 szt liścia laurowego i 2 szt ziela angielskiego,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 8 szt śliwki suszonej,
  • sos pieczeniowy 100 ml,
  • mąka do zasmażki 3 dag

 

PRZEPIS

Udo gęsie natrzeć czosnkiem i majerankiem, obsmażyć na patelni, podlać wodą, wrzucić liść ziela i włoszczyznę bez kapusty. Dusić do miękkości.

Kaszę jęczmienną ugotować w proporcji 1:2, suszone grzyby namoczyć i obgotować. Następnie na rozgrzanej patelni zeszklić 1 cebulę pokrojona w kostkę, dodać pokrojone grzyby suszone, ugotowaną kaszę. Całość doprawić solą, pieprzem i masłem.

Kapustę posiekać w paski, podsmażyć na oleju, dodać startą marchewkę, koper, podlać wodą i dusić do miękkości. Całość doprawić masłem, solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Wodę z gęsi wymieszać z demi-glace, dodać śliwki suszone, lekko zagęścić ciemną zasmażką. Całość podawać na gorąco.

następna porzednia powrót do listy aktualności

banery

poprzedni baner
  • 8nVSCtil4pM6HMklMjC-bTmgxsRzV6f0F5bCv2AF2V0

  • K5ZQ3VAdEFCGVKYFQL6OZTUYrnDrl7vik3oIYfqfePs

  • o3--1demdUwNiOppJv3rX7QcPsSVdEzIpMB1Ho_zVVc

  • yI1z8PyeQCh5nlL-LOWQxuWcFzDEzSbYkS_XNgF3ytk

  • LwYKnX-H73CTVtDrz7OltrLSz14sEplkgxNxVr7QCxY

  • 1JhkADsh7zKKxS3VaR0-BkGwe3xbFmjNqJI7P---w9g

  • qNofshjKytUj_NQSIdVAj7qgQ4e4B8gTtnxa8PsePoY

  • 1JGMrD2uLFOskOylpcG6RKPxJsuXEgy_n26Zo1YtJQQ

  • YTNRd29rQolLX3aqU9NSwlfRbTqEdy07wrdEyTrMDs4

  • gMpxILS2BeOT-MBM2oijEmMyKEfv7r7rnW1bTOiLmXk

  • XhWwPl6Y_FqrHeFQ3GOAScGh3HgqvKxaGY9UbyHi5mg

  • pZJKT-psS6dmlmIe9ytSsi2_z7jQjaJeTocdGCy3S2M

  • OZJdarc8WY0xXnHt2W10eWAhC5fYMuIHn3IfAqeYXAg

  • da8VUSqsfutzgZoZF7Z-rjQaUFXM_si1RnplhSaoVoo

  • er6G1Pe8I5Vt3Wxj36RS-wJK_cLHtZ-K164ELhlL8As

następny baner