Drób w wykonaniu Gospodarzy z Górna

18 Marca 2021

Ambrozja kacza ze złamanym pęczakiem w sosie żurawinowym - to danie, przygotowane przez Gminne Koło Gospodarzy z Górna zajęło trzecie miejsce podczas XIII edycji Konkursu na Najsmaczniejszą Potrawę Powiatu Kieleckiego. Zachęcamy do zapoznania się z recepturą i samodzielnego wykonania tego dania. Potrawa na talerzu

AMBROZJA KACZA ZE ZŁAMANYM PĘCZAKIEM W SOSIE ŻURAWINOWYM

SKŁADNIKI

  • piersi z kaczki,
  • boczek wędzony,
  • kasza pęczak,
  • borowiki,
  • cebula dymka,
  • lubczyk,
  • garść posiekanej natki pietruszki,
  • majeranek,
  • tymianek,
  • pieprz, sól,
  • jabłko,
  • burak,
  • miód,

sos żurawinowy:

  • żurawina,
  • sok pomarańczowy,
  • miód,
  • pieprz

WYKONANIE

Piersi z kaczki umyć, obrać z błonek i kostek ale pozostawić na nich skórę. Mięso natrzeć majerankiem, tymiankiem i przyprawić solą i pieprzem. Odstawić całość na 30 minut do lodówki. Naciąć w mięsie kieszonki, włożyć do środka boczek wędzony z przyprawami i cebulą. Spiąć mięso wykałaczkami, aby farsz nie wypłynął. Obsmażyć mięso z każdej strony na patelni. Przełożyć je do foliowego rękawa i wstawić do piekarnika. Piec około 20 minut w temperaturze 180°C. Ugotować kaszę pęczak. Do ugotowanej kaszy dodać podsmażone borowiki z cebulką, przyprawić do smaku.

Wrzucić do garnka z sokiem pomarańczowym żurawinę, dolać miód i gotować na wolnym ogniu przez 15 minut. Przyprawić do smaku. Sos można podawać w upieczonym jabłku.

do góry
Zapraszamy na 17. Jarmark Świętokrzyski. 26 maja na Św. Krzyżu. Transport bezpłatny Nowy podział kompetencji w Zarządzie Powiatu Z uwagi na zmianę operatora telefonicznego mogą wystąpić problemy z uzyskaniem połączenia z filiami Wydziału Komunikacji i Transportu. Za utrudnienia przepraszamy. Telefony do Wydziału Komunikacji i Transportu Umów wizytę / Rejestracja pojazdów