Drobiowa fantazja na drugim miejscu

12 Marca 2021
 W ubiegłorocznym XIII Konkursie na Najsmaczniejszą Potrawę Powiatu Kieleckiego drugie miejsce zdobyło danie „Drobiowa fantazja w sosie porowym z pestkami dyni”. Potrawę przygotował Zespół Pieśni i Tańca Ciekoty z gminy Masłów. Zachęcamy do zapoznania się z recepturą. 

Drobiowa fantazja w sosie porowym z pestkami z dyni

SKŁADNIKI

  • 4 filety z kurczaka,
  • 5 dag grzybów leśnych,
  • 25 dag kapusty kiszonej,
  • 15 dag boczku,
  • 15 dag sera żółtego,
  • 1 duża cebula,
  • zioła prowansalskie,
  • sól, pieprz.

sos:

  • por,
  • pestki z dyni,
  • masło,
  • mąka,
  • woda,
  • śmietana.

Filety umyć, wysuszyć, przeciąć wzdłuż, delikatnie rozbić i doprawić. Grzyby ugotować. Boczek pokroić w kostkę, wytopić. Ugotować kapustę. Cebulę dusić, połączyć z boczkiem. Grzyby
i kapustę doprawić do smaku. Wszystko połączyć. Na każdy plaster nałożyć farsz, uformować kulę. Panierować w mące, rozmąconym jajku i bułce tartej. Smażyć w głębokim tłuszczu do uzyskania złotego koloru.

Aby zrobić sos należy pokroić por w plasterki, posolić i podsmażyć na maśle. Mąkę wymieszać z kilkoma łyżkami wody i śmietaną. Śmietanę wlać do pora (należy ją zahartować, dodając kilka łyżek uduszonego pora), dokładnie wymieszać i w razie potrzeby podlać wodą. Dodać garść pestek dyni. Podawać z pieczonymi ziemniakami lub ryżem i surówką.

Drobiowa fantazja na drugim miejscu Drobiowa fantazja na drugim miejscu
3

Drobiowa fantazja na drugim miejscu

do góry
Z uwagi na zmianę operatora telefonicznego mogą wystąpić problemy z uzyskaniem połączenia z filiami Wydziału Komunikacji i Transportu. Za utrudnienia przepraszamy. Do 19 maja można wysyłać zgłoszenia do II Powiatowego Przeglądu "Chwalcie łąki umajone" Telefony do Wydziału Komunikacji i Transportu Umów wizytę / Rejestracja pojazdów