Drobiowa fantazja na drugim miejscu
12 Marca 2021Drobiowa fantazja w sosie porowym z pestkami z dyni
SKŁADNIKI
- 4 filety z kurczaka,
- 5 dag grzybów leśnych,
- 25 dag kapusty kiszonej,
- 15 dag boczku,
- 15 dag sera żółtego,
- 1 duża cebula,
- zioła prowansalskie,
- sól, pieprz.
sos:
- por,
- pestki z dyni,
- masło,
- mąka,
- woda,
- śmietana.
Filety umyć, wysuszyć, przeciąć wzdłuż, delikatnie rozbić i doprawić. Grzyby ugotować. Boczek pokroić w kostkę, wytopić. Ugotować kapustę. Cebulę dusić, połączyć z boczkiem. Grzyby
i kapustę doprawić do smaku. Wszystko połączyć. Na każdy plaster nałożyć farsz, uformować kulę. Panierować w mące, rozmąconym jajku i bułce tartej. Smażyć w głębokim tłuszczu do uzyskania złotego koloru.
Aby zrobić sos należy pokroić por w plasterki, posolić i podsmażyć na maśle. Mąkę wymieszać z kilkoma łyżkami wody i śmietaną. Śmietanę wlać do pora (należy ją zahartować, dodając kilka łyżek uduszonego pora), dokładnie wymieszać i w razie potrzeby podlać wodą. Dodać garść pestek dyni. Podawać z pieczonymi ziemniakami lub ryżem i surówką.